جنگل های هیرکانی ایران در راه ثبت جهانی
به گزارش وبلاگ تالار پذیرایی، ثبت جهانی جنگل های هیرکانی ایران به حفظ و احیای این میراث طبیعی کمک می کند.
هشتمین نشست هماهنگی ثبت جهانی جنگل های هیرکانی با حضور معاون میراث فرهنگی کشور، کننده هیئت مدیره بنیاد سوکو از کشور آلمان، مدیران کل منابع طبیعی و آبخیزداری و حفاظت محیط زیست گلستان، کارشناسان کشوری منابع طبیعی و استان های گیلان و مازندران در گرگان در حال برگزاری است.
عرصه های جنگل های هیرکانی که در ساحل جنوبی خزر یا به عبارتی در شمال ایران گسترده شده و سهم استان مازندران 53 درصد، گیلان 26درصد و گلستان 21 درصد است.
جنگل های هیرکانی واقع در شمال ایران به مساحت 2 میلیون و 125 هزار هکتار و با قدمت 40 میلیون سال نمادی از فسیل های زنده ای است که ثبت جهانی آن به حفظ و احیای این میراث طبیعی کمک موثری می کند.
جنگل های هیرکانی از آستارا در گیلان تا گلیداغ در شرق گلستان به طول 800 کیلومتر و با عرض 20 تا 70 کیلومتر گسترده است و با توجه به ارزش طبیعی، قدمت و وسعت زیاد، ویژگی های ثبت به عنوان میراث طبیعی جهان را دارد.
توسعه عمومی جنگل های شمال از سطح دریا آغاز و تا ارتفاع حداکثر 2 هزار و 800 متر ادامه دارد، جنگل های هیرکانی متراکم ترین ناحیه جنگلی کشور است.
برای ثبت جهانی این جنگل های منحصربه فرد، 13 نقطه با وسعت 150 هزار هکتار با توجه به تنوع حیات وحش، حفاظت و پوشش گیاهی، تنوع زیستی و ارتفاع مناسب انتخاب شده است.
این نواحی انتخاب شده شامل پارک ملی گلستان، جنگل افرا افراتخته، جهان نما، بولای دودانگه و چهاردانگه، جنگل الیمستان هراز در آمل، جنگل و از با درختان سرخدار، حوزه کجور، چهارباغ چالوس، جنگل خشک داران، گچ رودخان، سیاه رودبار و منطقه حفاظت شده لیسار است.
در اهمیت این جنگل ها ، پروفسور هانس کناپ جنگل شناس آلمانی در اهمیت این جنگل ها گفت:
درختان پهن برگ جنگل های واقع در شمال ایران در جهان نمونه ندارد.
ایشان که به کنندگی از بنیاد سوکو آلمان، یکی از شرکای تدوین معرفی نامه ثبت جنگل های هیرکانی ایران در فهرست میراث طبیعی جهان است، اضافه نمود:
در اولین سرکشی از جنگل های هیرکانی در 19 سال پیش به این نتیجه رسیدم که یکی از راه های حفظ این جنگل با ارزش جهان، ثبت آن در فهرست میراث طبیعی یونسکو است.
پروفسور کناپ اضافه نمود که تلاش ها برای ثبت جهانی جنگل های هیرکانی شمال ایران از سال 1395 آغاز شده است.
معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری نیز گفت:
پرونده ثبت جهانی جنگل های هیرکانی به مراحل خوبی رسیده و این مهم با همراهی استان های گلستان، مازندران و گیلان در حال پیگیری است.
محمد حسن طالبیان اظهار امیدواری کرد که یک صدا و یک دل این اقدام مهم در آینده نزدیک به نتیجه برسد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان گفت:
در سال های اخیر با توجه به برنامه های احیا و توسعه وسعت جنگل ها رو به افزایش بوده و مساحت جنگل های هیرکانی شمال ایران از 9.1 میلیون هکتار به 2.1 میلیون هکتار افزایش یافته است.
ابوطالب قزلسفلو بیان داشت :
سهم گلستان از جنگل های هیرکانی افزون بر 452 هزار هکتار بوده و در مقایسه با مازندران و گیلان از سطح کمتری برخوردار است.
وی اضافه نمود:
از این سطح قریب به 7.65 درصد جنگل های تجاری، 79.15 درصد جنگل های مخروبه و 44.18 درصد جنگل های حفاظتی به ویژه در شرق گلستان است.
به گفته وی جنگل های گلستان به طول 260 کیلومتر از گلوگاه در شرق مازندران آغاز و تا منطقه گلیداغ شهرستان مراوه تپه در منتهی الیه شرق گلستان ادامه دارد.
قزلسفلو همچنین رویش سالانه جنگل های استان را حدود 2 هزار متر مکعب در هکتار بیان نمود و اضافه نمود:
این رویش از غرب به شرق گلستان کاهش دارد.
ایشان تنوع گیاهی در استان را مانند جنگل های دیگر منطقه ها شمال با 80 گونه درختی و 50 گونه درختچه ای بیان نمود و گفت:
از ویژگی های جنگل های گلستان، آمیختگی تنوع گونه ها بوده و نیز وجود گونه های بومی سوزنی برگ شمال کشور و درختان سرخدار، زربین و سرونوش است.
به گفته وی این درختان دارای رویشگاه غنی بوده و بیشترین و وسیع ترین رویشگاه سرخدار ایران در شمال کشور درعلی آباد از شهرستان های مرکزی گلستان قرار گرفته است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان بهترین و غنی ترین رویشگاه های بلوط بلندمازو ایران و جهان را نیز در حوزه شهرستان گالیکش در شرق استان بیان نمود.
همچنین روز پنجشنبه شرکت کنندگان در این نشست از سایت های جنگلی استان گلستان شامل پارک ملی گلستان، جهان نما، جنگل ابر و افراتخته بازدید می کنند.
منبع: کجارو / ایرنا